اختلالات روانیسایر اختلالات روانیوسواس

جنون خرید یا اعتیاد به خرید

جنون خرید یا اعتیاد به خرید یکی از مشکلاتی است که در عصر حاضر با گسترده شدن صنعت تبلیغات و ایجاد نیاز کاذب در افراد جامعه بیشتر شده است. شاید شما نیز در اطرافیانتان کسانی را دیده باشید که به طور افراطی اقدام به خرید می‌کنند و رفتارهایشان به گونه‌ایست که انگار در بازار یا در مواجهه با کالاها در فضای مجازی کنترل چندانی روی خود ندارند. این وضعیت یک مشکل روانشناختی است و با نام های مختلفی شناخته می شود که از جمله آن ها می توان به جنون خرید، اعتیاد به خرید و اونیومانیا اشاره کرد. دچار بودن به جنون خرید پیامدهای مالی زیادی برای فرد خواهد داشت که می تواند روابط بین فردی او را نیز تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه مقاله در مورد علائم، علل و روش های درمان اعتیاد به خرید توضیحات بیشتری ارائه کرده ایم.

آشنایی با جنون خرید و انواع آن

جنون خرید نوعی ناتوانی در کنترل خود است که با اقدام به خریدهای زیاد و غیرضروری خود را نشان می‌دهد. این مشکل با نام‌های دیگری چون اونیومانیا و اعتیاد به خرید نیز شناخته می‌شود. متخصصان انواع مختلفی از جنون خرید را مشخص کرده‌اند که موارد زیر را شامل می‌شود:

  • بعضی از مبتلایان زمانی که دچار یک ناراحتی عاطفی هستند دچار وسوسه خرید آنی می‌شوند. در واقع محرک جنون خرید در آن‌ها درگیری با یک هیجان ناخوشایند است.
  • مبتلایانی که دچار کمال گرایی افراطی بوده و همواره در جستجوی بهترین کالا می‌باشند. آن‌ها همواره از چیزی که خریده‌اند احساس نارضایتی می‌کنند و به دنبال مورد بهتری می‌گردند.
  • مبتلایانی که با خریدهای زیاد به نوعی خودنمایی کرده و به این شیوه توجه دیگران را جلب می‌کنند.
  • آن‌هایی که تمایل به جمع کلکسیون‌ها دارند و با خریدهای بیش از حد می‌خواهند یک مجموعه عجیب و غریب راه بیاندازند.
بیشتر بخوانید : انواع جنون

علائم و نشانه های دچار بودن به جنون خرید

مهم‌ترین علامت جنون خرید احساس میل و وسوسه زیاد در مواجهه با کالاهای مختلف و ناتوانی در کنترل خود برای خرید است. به طوری که اکثر این خریدها غیرضروری هستند و بیش از هرچیز از خودکنترلی پایین فرد نشات می‌گیرند. البته نمی‌توان به سادگی به هرکسی که عاشق خرید کردن است برچسب یک اختلال روانی زد.

زمانی موضوع جنون خرید یا اعتیاد به خرید مطرح می‌شود که فرد واقعا در کنترل رفتار خود با مشکل زیادی رو به رو باشد و به واسطه این موضوع با مشکلات مالی و ارتباطی متعددی در زندگی روزمره دست و پنجه نرم کند. البته در این شرایط بازهم باید یا یک متخصص روانشناس مشورت کرده و از او برای تشخیص قطعی مشکل راهنمایی بگیرید. از دیگر علائم ابتلا به جنون خرید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ولخرجی زیاد یا هزینه کردن بیش از توان مالی
  • خرید در واکنش به رویدادهای هیجانی نظیر عصبانیت یا افسردگی
  • خرید برای جبران احساس گناه ناشی از خریدهای قبلی!
  • آسیب رسانی غیرمستقیم به روابط (مثلا آسیب زدن به همسر) از طریق خرید افراطی
  • ناتوانی در کنترل رفتار
  • هیجان زدگی در مواجهه با تبلیغات

علت دچار شدن به جنون خرید

متخصصان یک علت واحد را مسئول دچار شدن به جنون خرید نمی‌دانند بلکه معتدند این موضوع تحت تاثیر عوامل زیستی، محیطی و روانشناختی گوناگون قرار دارد. برای مثال وابستگی جسمانی به احساسات خوش ناشی از خرید که از ترشح دوپامین و اندورفین ناشی می‌شود، افزایش حجم تبلیغات در جامعه مدرن، ناتوانی افراد در کنترل هیجانات و دچار بودن به اختلالات روانشناختی زمینه‌ای نظیر اختلال دو قطبی از جمله عواملی هستند که در بروز این مشکل نقش دارند.

بیشتر بخوانید : بیماری های روانی

پیامدهای دچار بودن به اعتیاد به خرید

دچار بودن به وسوسه خرید یا همان جنون خرید پیامدهای منفی مختلفی را در کوتاه مدت و بلند مدت برای افراد به همراه می‌آورد. برای مثال اکثر بیماران اندکی پس از فروکش کردن خوشحالی ناشی از خرید دچار احساس گناه، اضطراب یا غم مفرط می‌شوند، به طوری که حتی ممکن است تمایل داشته باشند اجناس خریده شده را به مغازه‌دار برگردانند.

همچنین در بلند مدت نیز دشواری‌های مختلفی برای این افراد پیش می‌آید، برای مثال بروز بدهی‌های مالی، آسیب دیدن روابط، درگیری‌های خانوادگی نظیر مشاجره با همسر یا فرزندان از جمله عواقبی است که در طولانی مدت این افراد را درگیر خود می‌سازد.

درمان جنون خرید | ترک اعتیاد به خرید

برای درمان این مشکل حتما باید به یک روانشناس مراجعه کنید. روانشناسان برای درمان این وضعیت اغلب از رویکردهای شناختی رفتاری کمک می‌گیرند. در رویکرد شناختی رفتاری متخصصین فرض می‌کنند که تمامی رفتارهای نابهنجار و احساسات ناخوشایند تحت تاثیر افکار تحریف شده قرار دارند. در نتیجه درمانگر تلاش می‌کند تا باورهای مرکزی و تحریف شده بیمار را شناسایی کرده و آن‌ها را با گزینه‌های سالم‌تری جایگزین نماید.

همچنین با آموزش مهارت تنظیم هیجانی و مقابله سالم با احساسات منفی به او کمک می‌کند تا از خرید به عنوان مسکن موقتی برای رنج‌های خود استفاده نکند. در صورتی که روانشناس تشخیص دهد در کنار وسوسه خرید مشکلات روانشناختی دیگری نیز وجود دارند که نیازمند درمان دارویی هستند، مراجع را به روانپزشک ارجاع می‌دهند تا در کنار رواندرمانی، دارودرمانی نیز انجام شود.

برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات روانی می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02166419012 تماس بگیرید.

 

 

 

سوالات متداول

آیا جنون خرید یک اختلال روان پریشی است؟

خیر؛ کلمه جنون در این جا اصطلاحا به کار می‌رود اما در این وضعیت مشخصه‌های اصلی روان پریشی یعنی جدایی از واقعیت و تجربه علائمی نظیر توهم و هذیان وجود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره