نارکولپسی (حمله خواب)
نارکولپسی یا حمله خواب حالتی است که در آن فرد به طور ناگهانی در هر حالتی که هست به خواب میرود. شاید این حالت به نظرتان عجیب به نظر برسد. اما همانطور که از اسم آن هم مشخص است؛ خواب است که به افراد حمله کرده و آنها را در هر مکان و موقعیتی تحت تاثیر قرار میدهد. البته که خواب این افراد با خواب افراد عادی تفاوت هایی نیز دارد. اما به طور کلی، همین حالت باعث میشود که در فعالیت های روزانه و عادی آنها نیز دچار مشکل شود. به همین دلیل است که اگر افراد دچار چنین حالتی میشوند؛ باید آن را پیگیری کرده و نسبت به درمان اقدام کنند. برای دریافت مشاوره تلفنی کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نارکولپسی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
نارکولپسی یا حمله خواب چیست؟
اختلالات خواب شامل طیف وسیعی از مشکلاتی هستند که نه تنها در طی شب، بلکه کل روز افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. اما فرق نارکولپسی با سایر اخلالات خواب در این است که این اختلال در طول روز و در هر شرایط دیگری، میتواند به طور ناگهانی افراد را به خواب ببرد. در صورتی که احساس بی حالی و خواب آلودگی در طول روز، تنها پیامدی از انواع دیگر اختلالات خواب است. افراد به هیچ عنوان نمیتوانند در مقابل این حمله مقاومت کرده و نخوابند. در این حالت عضلات نیز کاملا قدرت خود را از دست داده و فرد کاملا بی اراده میشود. برای آشنایی بیشتر با انواع اختلالات خواب کلیک کنید.
انواع نارکولپسی
نارکولپسی یا حمله خواب انواع مختلفی دارد. در واقع دلیل ایجاد این حالت است که منجر به تمایز انواع آن میگردد. در ادامه به توضیح انواع آن پرداخته ایم.
نوع یک
برای مثال در نوع یک، ممکن است افراد به دلیل ابتلا به عفونت های ویروسی، باکتریایی خاص و … مبتلا به این اختلا بشوند.
نوع دو
این نوع نیز تا حدودی مانند نوع یک و به دلیل از دست رفتن نورون هایی است که از اروکسین استفاده میکنند و یا نحوه حرکت اروکسین در مغز.
نارکولپسی ثانویه
در نارکولپسی ثانویه، این مشکل به دلیل ضربات و یا تغییراتی که در بدن ایجاد میشوند؛ بروز میکند. برای مثال آسیب های مغزی، سکته، تومورهای مغزی، ناشنوایی و…
علت ابتلا به حمله خواب
همچنین افراد به دلایل مختلفی به نارکولپسی مبتلا میشوند. همانطور که مشاهده کردید؛ این بیماری هم میتواند از زمان تولد حضور داشته باشد و هم ممکن است بعدا ایجاد شود. برای اطلاع از دلایل خوابیدن در روز به جای شب کلیک نمایید.
ژنتیک
ژن های مربوط به خواب که در تنظیم انتقال دهنده های شیمیایی مغز هم تاثیر دارند؛ ممکن است دچار اختلال شده و این نقص به نسل بعدی هم منتقل میشود. افرادی که چنین ژنی دارند؛ ممکن است به این اختلال مبتلا شوند؛ ممکن است این بیماری هیچوقت در آنها بروز نکند.
عوامل محیطی
اگر فرد ژن این بیماری را داشته باشد؛ و در معرض محرک های محیطی هم قرار گیرد؛ بسیار احتمال دارد که به این اختلال مبتلا شود. برخی از این عوامل شامل عفونت ها، ویروس ها، هیجانات شدید و استرس، تروماها، مواد مخدر و الکل هستند.
فقدان یا کمبود اورکسین
یکی از اصلی ترین دلایل ابتلا به نارکولپسی نقص در تولید هیپوکرتین است. این ماده شیمیایی در تنظیم برانگیختگی و خواب نقش اساسی داشته که کمبود آن منجر به کاهش کنترل بر بیداری میگردد. در واقع فرد نمیتواند تنظیم کند تا کی بیدار باشد و کی خواب!
نشانه های ابتلا به نارکولپسی
اگر از ابتلا خود به این بیماری مطمئن نیستید؛ برخی از نشانه ها کاملا بیانگر این موضوع هستند. برخی از نشانه ها، شامل موارد زیر میباشند.
🔸خواب آلودگی در طول روز
🔸ضعف عضلانی به صورت ناگهانی
🔸ابتلا به توهم و هذیان
🔸ابتلا به فلج خواب
🔸بی خوابی
🔸کم شدن دوره خواب
🔸ورود سریع به REM
شیوع نارکولپسی | چه افرادی را بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد؟
ابتلا به نارکولپسی خیلی شایع نیست چرا که بر اساس آمارها از هر 100000 نفر در دنیا تنها 25 الی 50 درصد از افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. از طرفی تشخیص این بیماری سالها طول میکشد به همین دلیل آمار دقیقی از تعداد مبتلایات در دست نیست.
مردان بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند؛ و ممکن است در افراد بین 5 تا 50 سال نیز تشخیص داده شود. حتی در جوانان بیست ساله هم ابتلا به این بیماری دیده شده است.
پیامدهای نارکولپسی بر بدن
نارکولپسی به طور کلی چرخه خواب و بیداری را در افراد تغییر میدهد. چرا که افراد به سرعت وارد مرحله خواب شده و در واقع خواب عمیق را تجربه نمیکنند. به همین دلیل دچار افت تمرکز، اضطراب، مشکلات حافظه، افسردگی و تاثیرات منفی بر روابط اجتماعی میگردند.
تشخیص حمله خواب
همانطور که مشاهده کردید؛ تشخیص ابتلا به این بیماری، اصلا ساده نیست و نیاز به آزمایش ها و تست های مختلفی دارد. برخی از آزمایشاتی که انجام آنها برای تشخیص دقیق لازمند؛ شامل موارد زیر هستند.
- پلی سومنوگرام یا مطالعه خواب
- تست تاخیر خواب چندگانه
- تست بیداری
- پنکسیون کمری یا تپ ستون فقرات
درمان نارکولپسی
به طور کلی درمان نارکولپسی امکانپذیر نیست. تنها افراد میتوانند با استفاده از ترکیبی از روشها، این موضوع را کنترل کنند. برخی از روش هایی درمانی که در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرند؛ شامل موارد زیر هستند. برای اطلاع از راه های تنظیم سیکل خواب کلیک کنید.
دارو درمانی
برای درمان نارکولپسی فرد باید داروهای بیداری، آمفتامین، داروهای ضدافسردگی، داروهای موثر بر هیستامین و… مصرف کند. اما مصرف این داروها باید حتما تحت نظر متخصص باشد.
روش های روانشناختی
از آنجایی که چنین حملاتی منجر به افسردگی و اضطراب میشود؛ بهتر است افراد حتما از یک روانشناس کمک گرفته و پیامدهای روانی ناشی از بیماری را به حداقل برسانند.
اصلاح سبک زندگی
از طرفی ایجاد تغییراتی در سبک زندگی نیز میتوانند در درمان نارکولپسی موثر باشند. برای مثال منظم کردن زمان خواب، ورزش کردن، اهمیت دادن به تغذیه، تقسیم کارهای سخت به فعالیت های کوچک و سبک و مدیریت احساسات از این قبیل هستند.
نوروفیدبک
روش دیگری که برای درمان این بیماری موثر است؛ نوروفیدبک است که در آن به وسیله الکترودهایی سلول های مغزی را تحت تاثیر قرار داده و به طور کلی فعالیت های مغزی، تقویت میشوند.
پیشگیری از ابتلا به نارکولپسی
از آنجایی که این حملات ناگهانی و بسیار قوی هستند؛ اقدام پیشگیرانه ای نمیتوان در مورد آنها انجام داد. اما بیشترین چیزی که ممکن است این حملات را تا حد زیادی کاهش دهد؛ شامل مدیریت استرس، مدیتیشن و مراقبه، داشتن فعاایت بدنی، برنامه ای منظم برای خواب و اجتناب از عوامل محرک است.
سخن پایانی
اگر شما و یا یکی از اطرافیان تان به طور مرتب چنین حملاتی را تجربه میکنید؛ باید حتما به متخصص مراجعه کرده و اقدامات لازم را انجام دهید. از کنار این موضوع به سادگی رد نشده و تصور نکنید که بیهوشی ساده است. این موضوع میتواند فعالیت های اجتماعی شما را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد. پس حتما در این مورد با روانشناس مشورت کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نارکولپسی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.