اختلالات روانیفوبیا و ترس

ترس از آب

ترس از آب یا آکوافوبیا یکی از فوبیاهای رایج میان افراد است. شاید به نظرتان کمی عجیب به نظر برسد که فردی از آب که مایع حیات ماست؛ بترسد. اما این موضوع، احتمالا دلیل ریشه ای تری داشته و باعث می‌شود تا افراد حتی از وان پر از آب حمام، امواج دریا و یا حتی فیلم و تصاویر آب هم بترسند. برای چنین افرادی تجربه دوش گرفتن و یا اینکه فردی به آنها آب بپاشد و به استخر هم بروند؛ ترسناک است. این ترس، قطعا زندگی افراد را مختل می‌کند؛ به همین دلیل افراد باید به کمک متخصص، دلیل آن را پیدا کرده و درمان را آغاز کنند. برای دریافت مشاوره استرس کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از آب می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.

ترس از آب به چه معناست؟

معمولا ترس از آب در افراد با شدت ها و انواع مختلفی بروز می‌کند. برای مثال عده ای تنها از اقیانوس می‌ترسند و یا استخر رفتن را دوست ندارند که همگی شکلی از آب هستند. از طرفی ترس از آب به طور کلی می‌تواند منجر به بروز فوبیاهای دیگری هم بشود. چنین افرادی حتی با نگاه کردن به آب نیز دچار احساس خفگی شده و از هرگونه فعالیتی که با آب سر و کار داشته باشد؛ اجتناب می‌کنند.

برای آنها آب تداعی کننده ترس غیرمنطقی و زیادی است که حتی خودشان هم دلیل آن را نمی‌دانند. البته که قطعا موضوعی در گذشته آنها، منجر به چنین چیزی شده است؛ اما به طور کلی فوبیا، ترسی است که هیچ منطقی پشت آن نیست. برای آشنایی بیشتر با تالاسوفوبیا کلیک نمایید.

نشانه های ترس از آب

نشانه های ترس از آب

اگر شما از این موضوع مطلع نباشید؛ قطعا برخی از نشانه ها به طور واضح بیانگر بروز این حالت هستند. به همین دلیل باید این نشانه ها را شناخته و نسبت به آنها بی‌تفاوت نبود. زمانی که فرد به آب فکر کرده و یا به شرایطی که به آب مربوط هستند؛ مواجه می‌شود؛ دچار چنین حالاتی می‌گردد.

  • تعریق
  • حالت تهوع
  • دوری کردن از آب و یا فرار کردن از موقعیت
  • احساس سرگیجه و بیهوشی
  • بالا رفتن ضربان قلب
  • اختلال در تنفس
  • احساس ترس و اضطراب شدید

پیامدهای ناشی از ابتلا بته ترس از آب

از آنجایی که آب، جزئی جدایی ناپذیر از زندگی همه ماست؛ ترسیدن از آن، می‌تواند منجر به بروز مشکلات زیادی گردد. احتمالا در اطراف خود به هرجا که نگاه کنید؛ اثری از آب به صورت زیاد یا کم می‌بینید. حتی در خیابان ها شاهد فواره ها و آب نما ها و یا جوی آب هستید. در خانه نیز مجبور به حمام رفتن می‌باشید و یا تلویزیون تصاویری را در این زمینه بخش می‌کند. با وجود این ترس، در تابستان احتمالا از انجام تفریح ها و سرگرمی های زیادی محروم خواهید شد. این موضوع می‌تواند تاثیر زیادی روی اعتماد به نفس افراد گذاشته و آنها را گوشه گیر و منزوی کند. چرا که آنها به دلیل این ترس، ترجیح می‌دهند از خانه خارج نشده و یا هیچکاری نکنند. قضاوت های اجتماعی و فشار دیگران نیز مزید بر علت شده و باعث می‌شود تا مورد تحقیر و تمسخر واقع شوند.

ترس از آب به چه دلیل بروز می‌کند؟

اما افراد به چه علت دچار  ترس از آب می‌شوند؟ شاید این سوالی باشد که تا اینجای مطلب را به آن فکر کرده اید. عوامل مختلفی منجر به شکل گیری  ترس های ما می‌گردند. اما در مورد فوبیاها، در بیشتر موارد باید روی گذشته افراد تمرکز کنیم. چرا که گاهی این اتفاق و یا دلیل مشخصی برای این ترس وجود ندارد. در این قسمت به توضیح برخی از این دلایل پرداخته ایم.

ترس از غرق شدن

یکی از اصلی ترین دلایلی که باعث ترس از آب می‌شود؛ ترس از غرق شدن است. شاید خود را هیچگاه در موقعیتی قرار ندهند؛ که منجر به غرق شدن شان بشود. اما همین که به آب نگاه می‌کنند؛ حس خفگی و غرق شدن به آنها دست می‌دهد.

داشتن تجارب ناخوشایند در گذشته

از دیگر دلایل ترس از آب ، می‌توانیم به تجربیات ناخوشایند افراد در گذشته اشاره کنیم. زمانی که افراد خاطره بدی از حضور در آب و یا بازی کردن با آن داشته باشند؛ این خاطره را تعمیم داده و بعد از مدتی به طور کلی از هر مدل آبی می‎ترسند.

تقلید و تاثیرپذیری

اطرافیان فرد نیز در این مورد بی تاثیر نیستند. زمانی که والدین فرد افرادی باشند که ترس از آب داشته و فرزند خود را هیچگاه به استخر یا دریا نبرده اند و یا او را از ورزش های آبی منع کرده اند؛ بسیار احتمال دارد که فرزندشان نیز دچار چنین ترسی بشود. حتی گاهی زمانی که فرد در بزرگسالی شاهد آسیب دیدن یکی از اطرافیانش به وسیله آب است؛ نیز دچار این ترس می‌گردد.

تشخیص ترس از آب

برای تشخیص دقیق این نوع ترس، افراد باید به متخصص مراجعه کرده و با او مشورت نمایند. هیچ تست به خصوصی برای تشخیص این موضوع وجود ندارد اما به کمک نشانه ها و مصاحبه با فرد می‌تواند متوجه این موضوع شد.

روش های درمانی این فوبیا

در مورد درمان ترس از آب و به طور کلی فوبیاها، باید کمی محتاطانه عمل کرد. چرا که افراد در این فرایند، تحت تاثیر استرس و فشار روانی بالایی قرار می‌گیرند. برخی از روش های رایجی که در این شرایط، مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ شامل موارد زیر هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمان فوبیاها کلیک کنید.

مواجهه درمانی

در این حالت به صورت مرحله به مرحله و تدریجی، فرد را در معرض انواع مختلفی از آب قرار می‌دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مواجهه درمانی کلیک کنید.

درمان شناختی رفتاری

در درمان شناختی رفتاری، روی باورها و افکار فرد نسبت به آب تمرکز می‌شود. زمانی که این موضوع تغییر کند؛ فرد دیگر از آب ترسی نخواهد داشت.

استفاده از روش های آرام سازی

در کل فرایند درمان، فرد باید از روش های مدیتیشن و آرام سازی استفاده نماید تا تنش های کمتری را تجربه نماید.

تفاوت ترس از آب با هیدروفوبیا

تفاوت ترس از آب با هیدروفوبیا

بسیاری از افراد ترس از آب را با هیدروفوبیا یکسان می‌دانند. در صورتی که ترس از آب یا آکوافوبیا ترس غیرمنطقی از چیزی است که خطری برای فرد ندارد. اما هیدروفوبیا نوعی بیزاری از آب محسوب می‌شود. در این حالت افراد تنها تمایل ندارند که آب با پوست آنها برخوردی داشته باشد؛ وگرنه از آن نمی‌ترسند.

سخن پایانی

همه ما در مواردی ممکن است دچار ترس از آب بشویم. اما این حالت موقت بوده و دلیلی مشخص پشت آن است. در صورتی که هیچ دلیل منطقی پشت این ترس نبوده و از زمان کودکی وجود داشته باشد؛ افراد را در زمینه های مختلف دچار مشکل می‌کند. به همین دلیل افراد باید نسبت به نشانه های آن آگاه بوده و در صورت بروز علائم برای مدت زمان طولانی، حتما در این زمینه اقدام کنند.

برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از آب می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره