اختلالات روانیاضطراب و استرس

اختلال سازگاری (علائم و روش های درمان اختلال سازگاری)

اختلال سازگاری به آن دسته از نشانه‌هایی که گفته می‌شوند که در واکنش به یک تغییر بزرگ در زندگی بروز می‌کنند. در واقع ما همواره در حال سازگار کردن خود با شرایط هستیم. شاید در ابتدا این موضوع برایمان سخت باشد؛ اما این جزوی از ذات انسان است که شرایط را پذیرفته و خود را با آن تطبیق دهد. اما این موضوع برای برخی از افراد کمی دشوارتر است. در واقع آنها به راحتی نمی‌توانند سازگار شوند و استرس زیادی را تجربه می‌کنند. در ادامه بیشتر در مورد دلایل بروز این موضوع و روش‌های درمان آن توضیح خواهیم داد. افراد بهتر است در این زمینه اطلاعات لازم را کسب کرده تا کنار آمدن با تغییرات برایشان راحت‌تر شود. برای دریافت مشاوره تلفنی کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه اختلال سازگاری می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره  02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

اختلال سازگاری یا انطباقی چیست؟

اختلال سازگاری با انطباقی، اختلالی است که در آن افراد یک رویداد بزرگ و استرس آور در زندگی خود را به سختی می‌پذیرند. برای مثال زمانی که شغل خود را از دست داده و یا طلاق می‌گیرند؛ حتی بعد از گذشت زمان طولانی هم نمی‌توانند با این موضوع کنار بیایند. شدت واکنش آنها در زمان خود اتفاق بیشتر بوده و با گذشت زمان هم از آن کمتر نمی‌شود. البته که ابتلا به این اختلال هم دوره ای محدود دارد؛ اما به طور کلی این افراد در مقایسه با دیگران اضطراب بیشتری را در مواجه با رویدادها تجربه می‌کنند. برای غلبه بر افسردگی بعد از طلاق کلیک کنید.

انواع مختلف اختلال سازگاری

انواع اختلال سازگاری

اختلال سازگاری به شکل های مختلفی در افراد بروز می‌کند. در واقع می‌توان گفت که شدت برخی از نشانه ها، در افراد مختلف، متفاوت است. برخی از شایع ترین انواع آن شامل موارد زیر است.

همراه با خلق افسرده: بارزترین نشانه این نوع افسردگی است.

به همراه اضطراب: در این حالت استرس و اضطراب غلبه دارد.

ترکیب خلق افسرده و اضطراب: افراد هم افسرده هستند و هم استرس بالایی را تجربه می‌کنند.

همراه با اختلالات رفتاری: در این حالت افراد دچار رفتارهای پرخاشگرانه و بزهکارانه می‌شوند.

اختلال احساسی و رفتاری: فرد غم و ناراحتی خود را در قالب احساسات و هیجانات مختلف بروز می‌کند.

نوع نامشخص: در این حالت نمی‌توان تشخیص داد که کدام نشانه در فرد غالب است.

نشانه های ابتلا به اختلال سازگاری

برخی از نشانه‌هایی که حاکی از ابتلا به اختلال سازگاری هستند؛ شامل موارد زیر می‌باشند.

  • بروز رفتارهای تکانشی و سرکشانه
  • تجربه استرس
  • غم، ناامیدی و احساس به دام افتادن
  • گریه کردن
  • گوشه گیری و انزوا
  • تمرکز نداشتن
  • از دست رفتن عزت نفس
  • بروز افکار خودکشی

علائم جسمانی

  • بی خوابی
  • لرزش
  • انقباضات عضلانی
  • خستگی
  • بدن درد
  • سوهاضمه

علت ابتلا به اختلال سازگاری

عوامل زمینه سازی که افراد را مستعد ابتلا به اختلال سازگاری می‌کنند؛ وقایع بزرگ و سختی در زندگی هستند. همه ما، بعد از تجربه چنین اتفاقاتی، دچار بحران شده و واکنش های مختلفی از خود نشان می‌دهیم. اما بعد از مدتی به زندگی عادی خود بازگشته و شرایط را می‌پذیریم. این موضوع در مورد افراد مبتلا به این اختلال صدق نمی‌کند. برخی از اتفاقاتی که منجر به بروز چنین حالتی می‌گردد؛ شامل موارد زیر است.

  • از دست دادن شغل
  • طلاق
  • مرگ عزیزان
  • ابتلا به بیماری های جسمانی
  • تغییراتی در روند زندگی
  • سابقه ابتلا به بیماری های روانی
  • حمایت نشدن از نظر اجتماعی
  • نداشتن منابع کافی برای مقابله با استرس
  • تجربه فشار اجتماعی و شغلی

عوامل خطرساز ابتلا به اختلال سازگاری

اما چه موضوعی باعث می‌شود تا برخی از افراد به راحتی با شرایط سخت کنار آمده و برخی دیگر دچار اختلال سازگاری شوند؟ در این قسمت به توضیح این عوامل خواهیم پرداخت.

شخصیت و روحیه افراد: برخی از افراد به طور ذاتی، حساس تر بوده و آستانه تحمل پایین تری هم دارند.

تجارب زندگی: اتفاقاتی که در زندگی افراد افتاده است؛ نیز در این مورد موثر است.

سابقه خانوادگی: اینکه والدین او نیز در هنگام بحران چه رفتاری داشته باشند نیز اهمیت دارد.

ابتلا به بیماری های روانی مختلف مانند افسردگی، اضطراب یا استرس پس از سانحه: ابتلا به این نوع استرس، بیشتر افراد را در معرض این اختلال قرار می‌دهد.

تشخیص اختلال سازگاری

برای اینکه فرد بتواند به موقع در این مورد اقدام کند؛ باید تشخیص درستی دریافت نماید. این اختلال همپوشانی زیادی با سایر مشکلات روانی دارد؛ از این رو تشخیص آن کمی دشوار است. اما متخصص با مشاهده نشانه های بالینی، مصاحبه با فرد می‌تواند به تشخیص رسیده و برای درمان به او راهکار دهد.

درمان اختلال سازگاری

برای درمان اختلال سازگاری ، بهتر است تا ترکیبی از روش های دارودرمانی و روان درمانی مورد استفاده قرار گیرد. درمان های شناختی رفتاری، مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه درمانی، موثرترین روش ها در این زمینه هستند. برای اطلاع از راه های درمان استرس و اضطراب کلیک کنید.

دارودرمانی

برای دارودرمانی نیز افراد باید به متخصص مراجعه کنند که معمولا داروهای ضدافسردگی، ضداضطراب و داروهای خلقی در این زمینه تجویز می‌شوند.

گفتار درمانی

یکی دیگر از روش های درمانی موثر و رایج در این زمینه گفتار درمانی است. که باعث بهبود مهارت های گوش دادن، بیان افکار و احساسات و برقراری ارتباط موثر با دیگران می‌گردد.

مدت زمان فرایند درمان

مدت زمان فرایند درمان به عوامل مختلفی مثل شدت مشکل، نوع درمان، میزان همکاری بیمار و حمایت های اجتماعی و خانوادگی دارد.

پیامدهای ناشی از ابتلا به اختلال سازگاری

پیامدهای اختلال سازگاری

بسیاری این اختلال را بی اهمیت دانسته و فرد مبتلا را به حال خود رها می‌کنند. در صورتی که اگر فرد در این حالت عدم پذیرش بماند دچار مشکلاتی مانند کارکرد شغلی، اقدام به خودکشی، انزوای اجتماعی، ابتلا به اختلالات خلقی و… می‌گردد.

روش های پیشگیرانه

برخی از روش هایی که از بروز چنین حالتی پیشگیری می‌کنند؛ شامل موارد زیر هستند.

✨اوقات فراغت خود را پر کنید

✨از مهارت های مقابله ای سالم استفاده کنید

✨از گروه های حمایتی کمک بگیرید

فرق بین اختلال سازگاری با استرس‌پس ازسانحه

همانطور که پیش تر هم به آن اشاره شد؛ بسیاری از افراد اختلال سازگاری را با اختلال استرس پس از سانحه اشتباه می‌گیرند. در صورتی که شدت و مدت زمان علائم در استرس پس از سانحه بیشتر است. چرا که در استرس پس از سانحه، بحرانی هنوز زندگی افراد را تهدید می‌کند. اما در مورد عامل اختلال سازگاری، اینطور نیست.

سخن پایانی

اگر تنش هایی که افراد بعد از یک اتفاق تلخ تجربه می‌کنند؛ طولانی تر از حد معمول باشد؛ فرد دچار اختلال سازگاری با آن واقعه شده است. این موضوع زندگی آنها را برای مدت زمان طولانی تحت تاثیر قرار داده و منجر به بروز مشکلات زیادی می‌گردد. از این رو بهتر است افراد این موضوع را کمی جدی تر گرفته و در این زمینه حتما با روانشناس مشورت کنند.

برای دریافت مشاوره در زمینه اختلال سازگاری می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره  02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره