سندرم خوردن شبانه (راه های درمان شب خوری چیست؟)
سندرم خوردن شبانه یا شب خوری نوعی بیماری است که افراد بیشتر کالری مصرفی خود را در شب تامین کرده و یا حتی شبها از خواب بیدار میشوند؛ تا غذا بخورند. برای همه ما پیش آمده که به دلیل کم بودن وعده غذایی شام و یا زود غذا خوردن، در نیمه شب گشنه شده و چیزی خورده باشیم. اما این با ابتلا به شب خوری متفاوت است. این موضوع برای افراد حالت وسواس گونه پیدا کرده و خود را ملزم میکنند تا فقط در شب غذا بخورند. البته که ممکن است در طول روز نیز غذا بخورند؛ اما بیشتر زمان غذا خوردن آنها در شب است. این موضوع میتواند بسیار خطرناک بوده و مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد کند. از این رو حتما باید در این زمینه با یک مشاوره تلفنی صحبت نمایند.
برای دریافت مشاوره در زمینه سندرم خوردن شبانه می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
شب خوری به چه معناست؟
بیشتر متخصصین تغذیه پیشنهاد میکنند که شام، سبکترین وعده غذایی باشد. در واقع هرچه زمان رو به شب میرود؛ مقدار و کالری وعده های غذایی نیز باید کمتر شود. یعنی نهار کمتر از صبحانه و شام هم کمتر از نهار. اما در مورد افرادی که مبتلا به اختلال سندرم خوردن شبانه هستند؛ این موضوع صدق نمیکند. چرا که آنها عادت دارند تنها در شب غذا بخورند. وعده های غذایی آنها شاید کم حجم باشد؛ اما تعدد آن زیاد بوده و همواره باید در طول شب چیزی برای خوردن داشته باشند. برای آشنایی بیشتر با پرخوری عصبی کلیک نمایید.
نشانه های ناشی از سندرم خوردن شبانه
ابتلا به شب خوری با نشانه هایی همراه است؛ که آن را از غذا خوردن عادی در شب متمایز میکند. در این قسمت به برخی از این نشانه ها اشاره خواهیم کرد.
نشانه های جسمانی
- فرد اگر غذا نخورد؛ به سختی میتواند بخوابد
- نشانه های افسردگی او در حین عصر بدتر میشود
- فرد اضافه وزن دارد و هربار در تلاش برای کاهش وزن با مشکل مواجه میشود
رفتاری
- در حین صبح بسیار بی اشتها است و اصلا تمایلی به غذا خوردن ندارد
- حداقل در سه شب در هفته بی خوابی دارد
- گرسنگی او بعد از شام و قبل خواب بیشتر میشود
- عقیده دارد که خوردن برای راحت تر خوابیدن ضروری است
- غذاهایش را مخفی میکند
- خوردن بیش از حد تا جایی که به طور ناراحت کننده ای سیر میشود
پیامدهای ناشی از شب خوری
قطعا که غذا خوردن قبل از زمان خواب و یا خوردن حجم زیادی از خوراکی در شب، میتواند به بدن آسیب زیادی بزند. فارغ از اینکه نخوابیدن یا کیفیت پایین خواب میتواند سلامت روان را هم به خطر بیاندازد. برخی از مشکلات ناشی از شب خوری، شامل موارد زیر هستند. برای آشنایی بیشتر با انواع اختلالات اضطرابی کلیک نمایید.
- ابتلا به بیماری های گوارشی
- سوزش معده
- رفلاکس معده
- کم شدن کیفیت خواب
- خستگی و کمبود انرژی
- ابتلا به مشکلات روانی مانند اضطراب و افسردگی
- بروز مشکلاتی در زندگی روزمره
- احتمال بروز آسیب جسمانی
علت ابتلا به سندرم خوردن شبانه
اما چرا افراد دچار چنین سندرمی شده و تمایل دارند تا تنها قبل از خواب و در شب غذا بخورند؟ عوامل مختلفی افراد را در معرض چنین چیزی قرار میدهد. زمانی که افراد مطلع باشند که پیش زمینه ابتلا به این سندرم را دارند؛ سریع تر و راحت تر میتوانند از آن پیشگیری نمایند. در این قسمت به توضیح این دلایل خواهیم پرداخت.
📌ژن: فراموش نکنید که این بیماری ارثی بوده و میتوان بین نسل ها منتقل شود.
📌مشکلات روانی: افرادی که از اختلالاتی مثل اضطراب و افسردگی رنج میبرند؛ بیشتر احتمال دارد که به چنین سندرمی مبتلا شوند.
📌ابتلا به سایر اختلالات: بیشتر افرادی که مبتلا به شب خوری هستند؛ مبتلا به سایر اختلالات تغذیه ای و یا مصرف مواد هم هستند. چنین افرادی از اضافه وزن نیز رنج میبرند.
📌رژیم غذایی افراد: در برخی موارد عدم دریافت کالری روزانه کافی منجر به پرخوری در شب هم میشود. طبیعتا زمانی که افراد در طول روز به اندازه کافی غذا نخورند؛ در حین شب گشنه مانده و به سختی میتوانند جلوی خود را برای غذا نخوردن بگیرند.
تشخیص ابتلا به سندرم خوردن شبانه
هیچ ملاک دقیقی برای تشخیص سندرم خوردن شبانه وجود ندارد. اما متخصص روانشناس، روانپزشک و یا متخصص تغذیه با بررسی این موضوع که فرد چندبار در طی شب بیدار میشود و غذا میخورد و یا اشتهای او در طی شب چگونه است؛ با در نظر گرفتن ابتلا به اضطراب و افسردگی به تشخیص این موضوع میپردازد. سلامت مزاجی، روانی و احساسی بیمار نیز اهمیت دارد.
پیشگیری از ابتلا به شب خوری
علت دقیقی برای ابتلا به اختلال شب خوری وجود ندارد. به همین دلیل پیشگیری کردن از آن نیز دشوار است. اما زمانی که افراد بتوانند استرس و اضطراب خود را کاهش دهند؛ کمتر احتمال دارد که چنین سندرمی را تجربه کنند. چرا که در بیشتر موارد ریشه ابتلا به این سندرم، اختلالات روانی است. برخی از اقدامات پیشگیرانه ای که در این حین میتوانند انجام دهند؛ شامل موارد زیر است. برای جلوگیری از اعتیاد به غذا کلیک کنید.
- داشتن برنامه ای منظم برای خواب
- ایجاد محیطی مناسب برای خواب
- اجتناب ازمصرف مواد محرک
- کاهش استرس و اضطراب
- ورزش کردن به صورت منظم
- محدود کردن مصرف الکل و سیگار
- کمک گرفتن از روانشناس
درمان شب خوری
برای درمان سندرم خوردن شبانه ، راه های مختلفی وجود دارد. در این قسمت به برخی از این روش ها اشاره کرده ایم.
درمان شناختی رفتاری: با این روش درمانی فرد مجبور میشود که با محاسبه مقدار کالری که در طی شب استفاده میکند و به طور کلی تغییر ذهنیتش در مورد خواب و خوردن، این کار را ترک کند.
نوردرمانی: نوردرمانی باعث افزایش سروتونین شده و افسردگی را در افراد کاهش میدهد. از طرفی زمان شب برای آنها کوتاه تر شده و کمتر هم غذا میخورند.
طب سنتی: در طب سنتی به فرد خوردن دمنوش های آرامشبخش، آروماترواپی، تمرینات تنفسی و مراقبه را پیشنهاد میکنند که میتواند بسیار موثر باشد.
سخن پایانی
سندرم خوردن شبانه علاوه بر اینکه منجر به بروز مشکلات جسمانی میشود؛ مشکلات روانی نیز به همراه خواهد داشت و یا تشدید کننده آنها خواهد بود. از این رو بسیار اهمیت دارد که افراد این موضوع را جدی گرفته و در صورت مشاهده نشانه ها، حتما از متخصص کمک بگیرند.
برای دریافت مشاوره در زمینه سندرم خوردن شبانه می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.