برق گرفتگی کودک (پیشگیری از خطر برق گرفتگی)
برق گرفتگی کودک شرایط خطرناکی است که منجر به نگرانی و سردرگمی والدین شده؛ به طوری که احتمالا نمیدانند اقدام درست چیست. از آنجایی که کودکان مخصوصا در سنین پایین، بسیار کنجکاو و بازیگوش هستند؛ بسیار احتمال دارد که خود را در شرایط برق گرفتگی قرار داده و خودشان منجر به بروز چنین حالتی شوند. این موضوع حادثه ناخوشایندی است که میتواند آسیب های جبران ناپذیری برای کودک ایجاد نماید. به همین دلیل است که والدین باید در این زمینه اطلاعات لازم را کسب کرده و محیط اطراف کودک را ایمن نمایند. از طرفی خودشان نیز بیشتر از کودک مراقبت کرده و موارد احتیاطی را رعایت نمایند. در این مورد میتوان با یک مشاوره کودک نیز مشورت نمود.
برای دریافت مشاوره در زمینه برق گرفتگی کودک می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
برق گرفتگی کودک چگونه است؟
برق گرفتگی کودک تفاوتی با بزرگسالان ندارد؛ اما به این دلیل که آنها آسیب پذیرتر هستند؛ مشکلات بیشتری را تجربه خواهند کرد. از طرفی آنها اصلا از خطرات ناشی از بازی کردن با سیم ها یا پریزهای برق آگاه نیستند. به همین دلیل خودشان را در معرض خطر برق گرفتگی قرار میدهند. در این حالت، برق از بخشی از بدن آنها عبور کرده و آنها را دچار شوک میکند. آسیبی که برق به بدن کودک وارد میکند بستگی به نوع جریان و مدت زمان تماس دارد. در بیشتر موارد شاهد آسیب های جزئی و کوتاه مدت هستیم. اما احتمال آسیب های جدی تر و حتی مرگ کودک نیز وجود دارد. برای اطلاع از راه های آموزش نظم به کودکان کلیک نمایید.
نشانه های برق گرفتگی کودک
ممکن است شما اصلا متوجه برق گرفتگی کودک در همان زمان نشوید. چرا که اگر شما حضور داشتید؛ او را از اینکار منع میکردید. اما احتمالا به زودی شاهد نشانه هایی روی بدن او خواهید بود که متوجه این حالتو خواهید شد. برخی از این نشانه ها، شامل موارد زیر هستند. برای اطلاع از دلایل خونریزی بینی کودکان کلیک نمایید.
- سوختن پوست
- احساس بی حسی و مور مور شدن
- بروز انقباضات عضلانی
- احساس درد و ضعف
- سردرد
- بروز اختلالاتی در شنوایی
اگر شوک ناشی از جریان برق به اندازه کافی قوی باشد؛ کودک را بیهوش کرده، منجر به قطع شدن تنفس او میگردد؛ باعث تشنج یا ایست قلبی شده و در نهایت با آسیب زدن به مغز، قلب و سایر اندام ها میتواند باعث مرگ هم بشود.
دلایل برق گرفتگی کودک
اما چرا برق گرفتگی کودک اتفاق میافتد. در بیشتر موارد بروز این حالت حاصل بی احتیاطی والدین است. چرا که کودک از خطرات بازی کردن با برق و نزدیک شدن به آن آگاه نیست. این والدین هستند که باید پریزها و سیم های برق داخل خانه را ایمن کرده و یا اشیای فلزی در اختیار کودک قرار ندهند. برخی از دلایل عمده ای که در بیشتر خانواده ها باعث بروز این حالت میشوند؛ شامل موارد زیر میباشند. برای آشنایی با روش های ایمن حمام بردن کودک و نوزاد کلیک نمایید.
🔽جویدن یا گاز گرفتن سیم های برق
🔽فشار دادن اشیای فلزی به پریز برق
🔽فشردن دهان به پریزهای برق
🔽بازی کردن با سیم برق و چراغ تزیینی
بعد از برق گرفتگی کودک چه باید کرد؟
بلافاصله بعد از اینکه متوجه برق گرفتگی کودک شدید؛ انجام اقداماتی میتواند بسیار تعیین کننده بوده و از بروز پیامدهای بیشتر جلوگیری نماید. در این قسمت در مورد این کمک های اولیه که والدین و مراقبین باید انجام دهند؛ توضیح داده ایم.
لمس کردن کودک
بعد از اینکه برق گرفتگی کودک اتفاق افتاد؛ او را با دست های برهنه لمس کنید. اما اگر آبی در آن مکان وجود دارد که حاوی برق است؛ به آن دست نزنید. چرا که در این حالت ممکن است خودتان نیز دچار برق گرفتگی شوید. برای قطع کردن جریان برق از فرزندتان باید از وسایلی استفاده کنید که رسانای برق نباشند. برای مثال دستکش پلاستیکی یا جاروی چوبی.
چک کردن تنفس او
بعد از قطع شدن ارتباط او با جریان برق، حتما ریتم تنفسی او را چک کنید. اگر کودک نفس نمیکشید؛ به مدت دو دقیقه احیای قلبی را انجام داده و در همین حین نیز با اورژانس تماس بگیرید. اگر قادر به احیای قلبی نیستید؛ یا کودک را به مراکز درمانی برده و یا سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
چک کردن رنگ پوست او
چک کردن رنگ پوست او نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورتی که وضعیت او خیلی خوب نباشد؛ او رنگ پریده و سفید به نظر رسیده و باید او روا به مراکز درمانی منتقل نمایید. البته که بروز چنین حالتی در همان ابتدا طبیعی است. اما اگر رنگ او برنگشت؛ حتما اقدامات لازم را انجام دهید.
بررسی کردن سوختگی های کودک
روی بدن کودک به دنبال جای سوختگی بگردید. شاید جای سوختگی خیلی بد به نظر نرسد؛ اما میتواند عمیق و دردناک باشد. سوختگی روی لب ها به راحتی دیده نمیشود. بهتر است از یخ یا پماد ها مختلف تا زمانی که از درجه سوختگی مطمئن نشدید؛ استفاده نکنید.
روش های پیشگیری از برق گرفتگی کودک
از آنجایی که همواره احتمال برق گرفتگی کودک وجود دارد؛ بهتر است از اقدامات پیشگیرانه استفاده کرده و محیط اطراف کودک را امن نمایید. برخی از روش های موثر در این زمینه، شامل موارد زیر میباشند. برای آشنایی با انواع ترفند بچه داری کلیک نمایید.
- پریزهای برق را با محافظ بپوشانید
- تعویض کردن سیم های قدیمی و ساییده شده
- حتی میتوانید مبلمان و وسایل سنگین را در مقابل پریزهای برق قرار دهید
- وسایل برقی مانند سشوار را داخل حمام نگذارید
- احیای قلبی تنفسی کودکان را بیاموزید
- موهای خود را در داخل اتاق خواب خشک کنید
- امروزه محافظ های هوشمندی طراحی شده اند که سریعا جریان برق را قطع میکنند. میتوانید از آنها نیز برای محافظت از کودک، تهیه کنید.
برق گرفتگی کودک باعث بروز چه مشکلاتی در او میگردد؟
برق گرفتگی در هر صورت میتواند آسیب هایی به بدن کودک وارد نماید. برخی از این مشکلات شامل موارد زیر هستند.
⭕تداخل در کارکرد قلب
⭕بروز آسیب داخلی از جمله به اندام هایی مثل قلب، کلیه، مغز، بافت استخوان و اعصاب
سوختگی داخلی و خارجی
⭕جراحات ناشی از سقوط پس از تماس با برق
سخن پایانی
از آنجایی که کنترل کردن کودکان در سنین پایین برای دوری از پریزهای برق بسیار دشوار است؛ بهتر است محیط را امن کرده و اقدامات لازم را بیاموزید. چرا که با ترساندن آنها از نزدیک شدن به پریزهای برق، تنها باعث استرس و اضطراب در آنها خواهید شد. از این رو موارد احتیاطی را رعایت کرده و خودتان نیز در کنار کودک باشید. از طرفی بعد از برق گرفتگی، حتما با یک متخصص نیز مشورت نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه برق گرفتگی کودک می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.