اختلالات شخصیت

اختلالات شخصیت دسته B

آیا با اختلالات شخصیت دسته b آشنایی دارید؟ اختلالات شخصیتی دارای انواع گوناگونی است. بااین‌حال، دانشمندان تلاش کرده‌اند تا با طبقه‌بندی آن‌ها به چند گروه اصلی، کیفیت رویارویی و درمان این بیماری‌ها را افزایش دهند. ازجمله گروه‌های معروف این اختلالات، مشکلات شخصیتی دسته B هستند. ازآنجاکه عمده مسائل بیماران این طبقه در حوزه مشکلات بین فردی قرار دارد؛ تعارضات بسیاری را برای خود فرد ونیز اطرافیانش به وجود می‌آورد. به همین دلیل لازم است از طریق آشنایی با این اختلالات، روش‌های مناسب برخورد با آن‌ها را دریابیم.

اختلالات شخصیت دسته B

منظور از اختلالات شخصیتی، الگوهایی پایدار از تجربه‌های درونی و رفتارها در افراد است. این الگوها با آنچه از فرهنگ‌شان انتظار می‌رود، متفاوت بوده و می‌توانند حداقل در دو حوزه از موارد زیر مشاهده شوند:

  • شناخت و ادراک افراد
  • واکنش‌های هیجانی و عاطفی
  • واکنش‌ها و رفتار میان فردی
  • توانایی کنترل تکانه‌ها

به‌طورکلی، اختلالات شخصیت ویژگی‌هایی غیرقابل انعطاف هستند که باعث رنج شخصی یا نابسامانی در عملکرد اجتماعی افراد می‌شود. روانشناسان تلاش کرده‌اند برای افزایش آگاهی از این مشکلات شخصیتی، آن‌ها را به گروه‌های خاصی تقسیم کنند. این گروه‌بندی بر اساس یک سری شباهت‌های توصیفی میان آن‌ها ایجادشده است. یکی از این گروه‌ها، اختلالات شخصیت گروه B نام دارد. افرادی که مشکلات شخصیتی‌شان در این گروه جای می‌گیرد، همگی رفتارهایی دراماتیک، هیجانی یا عجیب‌وغریب از خود نشان می‌دهند.

ویژگی های اختلالات شخصیتی دسته B

همان‌طور که قبلاً بیان شد، مبنای گروه‌بندی مشکلات شخصیتی بر اساس چند مشخصه کلی و مشترک است. بااین‌حال، هر اختلال نیز دارای ویژگی‌هایی خاص است که باعث تمایز آن از سایر بیماری‌ها می‌گردد. مشخصه‌های کلی اختلالات دسته B را می‌توان به شرح زیر بیان کرد.

ابراز هیجانات به‌صورت شدید و افراطی

این افراد معمولاً احساسات و حالات هیجانی خود را به شیوه‌ای اغراق‌آمیز ابراز می‌نمایند. بااین‌حال، در برخورد با احساسات دیگران، معمولاً بی‌توجهی پیشه می‌کنند. به‌طورکلی، شدت و نحوه بوز احساسات و عواطف در مبتلایان به این اختلالات بسیار غیرمعمول و مبالغه‌آمیز است.

داشتن نوسانات خلقی در تعاملات با دیگران

آنچه در ارتباط‌های اجتماعی این گروه از بیماران جلوه می‌کند، دمدمی‌مزاج بودن آن‌ها با اطرافیانشان است. این افراد معمولاً تلاش می‌کنند تا در روابط خود، کنترل‌کننده طرف مقابل باشند. به همین دلیل با تغییرات سریع خلقی، هیجانی و رفتاری، دیگران را به بازی می‌گیرند. در این وضعیت شخص مقابل، توانایی پیش‌بینی و مدیریت کردن رابطه از دست می‌دهد و برحسب خواسته‌های تکانشی فرد مبتلابه این اختلالات رفتار می‌کند.

رفتارهای هیجانی ولی سطحی

اکثر مبتلایان به اختلالات دسته B ظاهر و رفتاری جالب‌توجه دارند. آن‌ها با این روش تلاش می‌کنند تا توجه دیگران را به خود معطوف کنند. بااین‌حال، دقت در رفتارهای این افراد می‌توان دریافت که واکنش‌های آن‌ها کاملاً هیجانی و بدون برنامه و سطحی است.

انواع اختلالات شخصیتی دسته B

معروف‌ترین اختلالات قرارگرفته در دسته B عبارت‌اند از:

اختلال شخصیت ضداجتماعی

ویژگی اصلی این بیماران، عدم رعایت حقوق دیگران و احترام نگذاشتن به آن‌ها است. این افراد به نظر جذاب، باهوش و خوش‌برخورد هستند. اگرچه تمام این ویژگی‌های ساختگی و سطحی است. آن‌ها از رفتارهای غلط خود احساس گناه یا پشیمانی نمی‌کنند نسبت به دیگران همدلی نشان نمی‌دهند. غیرقابل‌اعتماد بودن، ناتوانی در یافتن دوست‌های صمیمی و داشتن روابط زودگذر ازجمله ویژگی‌های رایج این افراد است.

اختلال شخصیت مرزی

بی‌ثباتی در روابط، کمبود اعتمادبه‌نفس، تغییرات خلقی و رفتارهای بی فکرانه ازجمله اصلی‌ترین ویژگی‌های مبتلایان به این اختلال است. این گروه از بیماران از طرد شدن به‌شدت می‌هراسند. به همین دلیل از همان شروع رابطه، به‌طرف مقابل خود می‌چسبند. بااین‌حال، درصورتی‌که توجه و محبت مورد انتظارشان را از او نگیرند، باهمان سرعت نیز به رابطه خود پایان می‌دهند. برای آشنایی بیشتر با نشانه های اختلال شخصیت مرزی کلیک کنید.

اختلال شخصیت خودشیفته

افراد مبتلابه اختلال شخصیت نارسیستیک یا خودشیفتگی، توانایی خود را بیش ازآنچه هست در نظر می‌گیرند. آن‌ها خود را برتر و بالاتر از دیگران می‌دانند و در همه‌چیز به تحسین اطرافیانشان نیاز دارند. در روابط میان فردی، از دیگران انتظار توجه و تحسین دارند و درصورتی‌که این خواسته آن‌ها انجام نشود، به‌شدت عصبانی می‌گردند. برای آشنایی بیشتر با اختلال شخصیت خودشیفته کلیک کنید.

اختلال شخصیت نمایشی

افراد مبتلابه این اختلال، خود را همچون بازیگر صحنه نمایش می‌دانند و رفتارهایی دراماتیک و اغراق‌آمیز از خود نشان می‌دهند. این افراد معمولاً ظاهری بسیار آراسته و جلب‌توجه کننده دارند و همیشه نگران آن هستند که خوب به نظر برسند. آن‌ها دائماً به دنبال تأیید گرفتن از دیگران‌اند و رفتارهای خود را بنا بر سلیقه تماشاگرانشان، به‌سرعت تغییر می‌دهند. برای آشنایی بیشتر با مشخصه های اختلال شخصیت نمایشی کلیک کنید.

راهکارهای بهبود اختلالات شخصیتی دسته B

پیش از هر چیز، برای اقدام به درمان اختلالات شخصیت گروه B باید به بررسی عوامل ایجادکننده و تداوم‌بخش آن پرداخت. بر طبق گزارش‌های بالینی، کسانی که به اختلالات گروه B مبتلا هستند، معمولاً از درون احساس خلأ، کمبود یا تنش زیادی دارند. آن‌ها برای مقابله با این احساسات ناخوشایند اقدام به انجام رفتارهایی می‌کنند که بازهم نامناسب است. به همین دلیل، اغلب روابط بین فردی این عده از بیماران دچار مشکلات اساسی است. برای درمان این مبتلایان روش‌های متنوعی وجود دارد. این شیوه‌های درمانی، بنابر نظر متخصصان، ممکن است در ترکیب باهم برای افراد مؤثر باشند.

ازجمله رایج‌ترین راهکارهای درمانی برای اختلالات شخصیت گروه B عبارت‌اند از:

درمان دارویی

برحسب اینکه نشانه‌های هر یک از مبتلایان شامل چه مواردی باشد، ممکن است نیاز به تجویز برخی داروها پیدا کنیم. این داروها می‌توانند در کاهش علائم افسردگی، تنش، اضطراب و یا کنترل تکانه مؤثر باشد. داروهای ضدافسردگی، ضد روان‌پریشی و بنزودیازپین ها، معروف‌ترین موارد استفاده از درمان دارویی برای این مبتلایان هستند.

روان‌درمانی

ازآنجاکه شخصیت، به الگوهای پایدار رفتاری اشاره می‌کند؛ تغییر دادن آن می‌تواند بسیار سخت باشد. به همین دلیل نیازمند روان‌درمانی‌های متنوع خواهد بود. رویکردهای مختلفی همچون روانکاوی، شناخت درمانی، طرح‌واره درمانی، درمان پذیرش و تعهد و … می‌توانند مورداستفاده قرار گیرند. جدا از روش درمانی موردتوافق با بیمار، همه این رویکردها تلاش می‌کنند تا مبتلایان اختلالت شخصیتی گروه B را مشکل‌سازترین حوزه خود درمان کنند. این حوزه، همان روابط بین فردی ناسازگار در این افراد است. البته باید توجه داشت که تا زمانی که خود بیمار برای بهبود وضع خود اقدامی نکند، عملاً هیچ درمانی برای وی اثربخش نخواهد بود.

برای دریافت مشاوره در زمینه شخصیت ها می‌توانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button
دریافت مشاوره