روانشناسی فردیمهارت های ارتباطی

شوک فرهنگی چیست؟ چطور با آن برخورد کنیم؟

شوک فرهنگی از واکنش های طبیعی است که برای افرادی که به مکانی تازه سفر یا مهاجرت می‌کنند؛ پیش می‌آید. شاید برای شما هم مواجهه با فرهنگ های دیگر جالب و عجیب باشد. اما در برخی مواقع این اختلاف میان فرهنگ ها به قدری شایع است؛ که افراد دچار شوک شده و به سختی می‌توانند آن را بپذیرند. مخصوصا زمانی که شما به مکانی دیگر مهاجرت کرده باشید؛ باید بتوانید با فرهنگ جدید کنار آمده و خود را با آن وقف دهید. در غیر اینصورت آن فرهنگ شما را طرد کرده و به عنوان فردی جدید نمی‌پذیرد. این بدان معنا نیست که هویت خود را از دست بدهید؛ بلکه به این معناست که با حفظ فرهنگ و آداب و رسوم خود؛ پذیرای قوانین و اصول فرهنگی دیگر هم باشید. در این زمینه بهتر است از یک روانشناس نیز کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره آنلاین کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه شوک فرهنگی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره  02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

شوک فرهنگی به چه معناست؟

شوک فرهنگی آن مرحله از مهاجرت است که شما دیگر در مکان جدید توریست نبوده و حال باید به عنوان یک شهروند جدید شروع به زندگی کنید. در این حالت دیگر نمی‌توانید برخی از موضوعات را نادیده گرفته و به آنها عمل نکنید. با اینکه شما در فرهنگ دیگری رشد کرده اید و ذهنیت شما به شکل دیگری است؛ اما حال باید بتوانید با یک فرهنگ دیگر زندگی کنید. پذیرش این موضوع برای برخی از افراد ساده تر و برای برخی دیگر دشوار است. به شکلی که حتی ممکن است قید مهاجرت خود را زده و دوباره برگردند. و یا حتی حداقل تا مدتی دچار مشکلات روحی می‌شوند.

البته که این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال سن افراد زمانی که مهاجرت می‌کنند، روحیه و قدرت تاب آوری آنها و یا حتی میزان اختلافی که میان دو فرهنگ وجود دارد. برای آشنایی با شرایط مهاجرت و دوری از خانواده کلیک نمایید.

نشانه های تجربه شوک فرهنگی

ابتلا به شوک فرهنگی با نشانه هایی در افراد همراه است. در واقع همه افراد در ابتدای مهاجرت ممکن است کمی روحیه خود را از دست داده و دچار مشکل شوند. اما در مورد تجربه شوک فرهنگی این حالت طولانی تر بوده و با نشانه های زیر همراه است.

  • اختلال در اشتها
  • بروز رفتارهای وسواس گونه مانند شستن محل اقامت یا سرویس های بهداشتی
  • شکایت کردن و غر زدن
  • اجتناب با ملاقات کردن با دیگران و منزوی شدن
  • زیاد خوابیدن

مراحل بروز شوک فرهنگی

مراحل شوک فرهنگی

بروز شوک فرهنگی مراحلی دارد که افراد به تدریج آنها را پشت سر می‌گذرانند. این مدت زمان ثابت نبوده و برای هر فردی متفاوت است. در این قسمت در مورد مراحل آن توضیح خواهیم داد. برای پیشگیری از بروز غم غربت کلیک نمایید.

ماه عسل: زمانی که به تازگی وارد فرهنگی می‌شوید؛ همه چیز برایتان جذاب و هیجان انگیز است و شما در مرحله ماه عسل مهاجرت هستید.

بحران: اختلافی که فرهنگ شما با فرهنگ مقصد دارد؛ تبدیل به بحران شده به طوریکه احساس می‌کنید نمی‌توانید آن را بپذیرید.

تطبیق: به مرور زمان یاد می‌گیرید که با فرهنگ جدید خود را تطبیق داده و روابط تان را دوباره شروع می‌کنید.

دوفرهنگی شدن: شما بعد از مدتی متوجه خواهید شد که زندگی در یک مکان با دو فرهنگ متفاوت کار سختی نیست و هر دو فرهنگ را به طور همزمان در زندگی خود دارید.

چه عواملی منجر به بروز شوک فرهنگی می‌شوند؟

همانطور که گفته شد برخی از عوامل در مورد شوک فرهنگی موثر بوده و در واقع همین ها هستند که باعث احساس اختلاف می‌گردند. اختلاف در چنین زمینه هایی است که روحیه افراد را تضعیف کرده و باعث می‌شود تا در فرهنگ جدید حداقل برای مدتی خوشحال نباشند.

📌تفاوت زبان

📌تفاوت های فاحش در فرهنگ

📌از دست دادن شبکه حمایتی

📌بروز چالش های هویتی

📌چالش های عملی مانند کار پیدا کردن

انواع مختلف شوک فرهنگی

فراموش نکنید که شوک فرهنگی انواع مختلفی دارد. همه افراد تصور می‌کنند که این موضوع شخصی است و برای برخی از افراد رخ می‌دهد. در صورتی که ممکن است یک ملت دچار شوک فرهنگی شوند. زمانی که موضوعی جدید وارد جامعه شده و افراد برای آن آمادگی ندارند. در این قسمت در مورد انواع شوک فرهنگی بیشتر توضیح خواهیم داد.

فردی

در بیشتر موارد شوک فرهنگی، فردی است که با بروز علائم جسمانی و روانی همراه است و فرد مراحل زیر را نیز طی می‌کند.
هیجان زدگی و خوش بینی

  1. شروع شدن اختلاف ها
  2. سردرگم شدن
  3. سازش

جمعی

در حالت جمعی، همانطور که گفته شد؛ یک گروه از افراد و یا به طور کلی همه افراد در اثر عدم پذیرش فرهنگ جدید دچار چنین حالتی می‌گردند.

معکوس

شوک فرهنگی معکوس به این معناست که زمانی که فرد فرهنگ جدید را پذیرفت در بازگشت به فرهنگ بومی خودش دچار مشکل شده و دیگر با آن احساس غریبگی می‌کند.

پیامدهای ناشی از شوک فرهنگی

شوک فرهنگی می‌تواند افراد را دچار افسردگی، انزوا و استرس و اضطراب زیادی کند. چرا که آنها بعد از مدتی دچار این فشار می‌شوند که باید این موضوع را پذیرفته و به زندگی خود ادامه دهند. در صورتی که پذیرش نیاز به زمان دارد. اشکالی ندارد اگر نمی‌توانید موضوعی را در فرهنگ مقابل خود بپذیرید. برای جلوگیری از بروز افسردگی بعد مهاجرت کلیک نمایید.

افراد به این دلیل حداقل تا مدتی نمی‌توانند با دیگران ارتباط گرفته و حتی با دوستان و خانواده خود نیز تماسی نمی‌گیرند. حتی سرکار هم نرفته و به طور کلی خود را از تمام فعالیت های اجتماعی محروم می‌کنند. در صورتی که اینکار همه چیز را بدتر خواهد کرد.

مقابله با پیامدهای ناشی از شوک فرهنگی

پیامدهای شوک فرهنگی

برای اینکه در یک فرهنگ جدید به مشکل نخورده و بتوانید راحت تر زندگی کنید؛ باید اقدامات زیر را انجام دهید.

  • درمان افسردگی
  • معاشرت کردن با دوستان خود
  • شروع به سفرهای داخلی
  • واقع بینی
  • مطالعه در مورد فرهنگ جدید
  • کمک گرفتن از روانشناس
  • وقت دادن به خود و استراحت کردن
  • یادگیری زبان

سخن پایانی

دنیا پر از فرهنگ هایی است که شبیه یکدیگر نیستند. به همین دلیل زمانی که در یک مکان دیگر حضور پیدا می‌کنید؛ باید انتظار چنین چیزی را داشته و بدانید که به مرور با آن کنار خواهید آمد. البته که این شوک همیشه هم بار منفی ندارد. گاها افراد از این تغییر خوشحال هم می‌شوند. از این رو بهتر است به خودتان زمان بیشتری داده و در این زمینه حتما از یک روانشناس نیز کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره در زمینه شوک فرهنگی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره  02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره