خانوادهزوج و خانواده

نیازهای سالمندان شامل چه چیزهایی است؟

شناختن نیازهای سالمندان برای همه کسانی که با آنها سروکار دارند واجب است. سالمندی دوره سنی است که فرد را درگیر مشکلات بسیاری می‌کند. ترس از مرگ، نگاه‌کردن به گذشته و متاسف‌بودن بابت اشتباهاتی که قدرت جبران آنها را نداریم در کنار ناتوانی‌های جسمی می‌توانند بسیار آزار‌دهنده باشند. به همین خاطر بسیاری از سالمندان درگیر مشکلاتی مثل افسردگی هستند؛ و درست به دلیل همین شرایط روحی است که شما می‌بایست به نیازهای سالمندان توجه ویژه‌ای داشته باشید. چراکه برطرف نشدن این نیازها می‌تواند مشکلات سالمندان را چندین برابر کند. در‌عین‌حال برطرف‌کردن این نیازها و داشتن یک زندگی سالم و شاد کیفیت زندگی آنها را بالاتر می‌برد. حالا سوال اینجاست که نیازهای سالمندان چیست و چه راه‌هایی برای برطرف‌کردن آن داریم؟

برای دریافت مشاوره در زمینه نیازهای سالمندان می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.

 

نیازهای سالمندان و انواع آن

سالمندان نیز درست مانند همه انسان‌ها در هر سن دیگری، نیازهای خاص خودشان را دارند. حتی شاید بتوانیم بگوییم با توجه به ضعف بدنی و بیماری‌های جسمی و ذهنی که آنها را درگیر می‌کند نیازهای سالمندان از دیگر گروه‌های سنی بیشتر هم هست.

در واقع بسیاری از روانشناسان معتقدند که سالمندان به نوعی همان کودکان ما هستند که سنشان بالاتر رفته است. این یعنی آنها درست به اندازه یک کودک نیاز به مراقبت و توجه  دارند اما این مراقبت را به دست نمی‌آورند. چراکه خیلی وقت‌ها ما از آنها انتظار داریم مثل یک انسان بالغ رفتار کنند. به هر حال اگر با یک سالمند ارتباط دارید باید این واقعیت را بپذیرید که او نیازهای بسیاری دارد و تا حد زیادی به مراقبت‌کردن شما از خودش وابسته است. در یک تقسیم‌بندی کلی می توانیم نیازهای سالمندان را در این طبقات قرار بدهیم.

  • نیازهای جسمانی
  • نیازهای عاطفی
  • نیازهای روانی
  • نیازهای اجتماعی

برای اطلاع بیشتر درباره دوران سالمندی کلیک کنید.

اهمیت توجه به نیازهای سالمندان

شاید برایتان جالب باشد اگر بگوییم بیشترین میزان ابتلا به افسردگی و همین‌طور خودکشی در بین سالمندان اتفاق می‌افتد. در‌واقع شدت آسیب‌های این دوره، نیازمندی‌های آنها و همین‌طور ترس بزرگی مثل ترس از مرگ به حدی زیاد است که فرد تصمیم می‌گیرد برای همیشه خودش را از بین ببرد و این شرایط را تحمل نکند.

اگر شما به عنوان اطرافیان یک سالمند به نیازها و خواسته‌های او توجه داشته باشید احتمال بالا‌رفتن کیفیت زندگی، همین طور امید به زندگی در سالمند بیشتر می شود. در واقع می‌توانیم بگوییم یک تفاوت اصلی بین سالمندی که نیازهایش مورد توجه قرار می‌گیرد با کسی که مورد بی‌توجهی است در طول عمر و همین‌طور در شکل و کیفیت زندگی خواهد بود. به همین خاطر توصیه می‌کنیم در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر با نیازهای این گروه سنی آشنا شده و به دنبال راه‌حلی برای آن باشید.

انواع نیازهای سالمندان

همانطور که در بالا گفتیم نیازهای سالمندان به چند دسته مختلف تقسیم می‌شود. هر کدام از این دسته‌ها زیرشاخه‌های مربوط به خود را دارند که در این قسمت راجع‌به آنها صحبت خواهیم کرد.

نیازهای جسمانی

اولین و ساده‌ترین گروه نیازها در همه ما نیازهای جسمانی هستند. نیازهایی مثل غذا‌خوردن، خوابیدن، راه‌رفتن، نظافت شخصی و مسائلی از این دست در این گروه قرار می‌گیرند. بسیاری از سالمندان به دلیل بالا‌رفتن سنشان در این زمینه‌ها مشکلات بسیاری را تجربه می‌کنند. برای مثال شاید پدر یا مادر شما توانایی غذا‌خوردن به‌تنهایی یا آشپزی‌کردن را از دست داده باشد. یا شاید سالمندی درگیر مشکل بی‌اختیاری ادرار و مدفوع شده و نظافت شخصی برایش مشکل باشد. به همین خاطر به عنوان کسی که با سالمند در ارتباط هستید اولین وظیفه شما این است که نیازهای جسمانی سالمند خود را شناسایی کنید.

همیشه این موضوع را به خاطر داشته باشید که آنها درست مثل من و شما به زیبایی، نظافت و آراستگی علاقه دارند. پس فکر نکنید که چون سنشان بالاتر  رفته به برخی مسائل احتیاجی ندارند. شنیدن این حرف برای آنها می‌تواند بسیار دردناک باشد.

نیازهای عاطفی

یکی از بزرگ‌ترین و جدی‌ترین نیازهای سالمندان مسائل عاطفی آنها است. تا جایی که اگر محبت و احساس تعلق خاطر در این گروه وجود داشته باشد می‌توانیم امیدوار باشیم که درگیر خیلی از بیماری‌های روحی نمی‌شوند. آنچه راجع به نیازهای عاطفی سالمندان باید بدانید این است که آنها به شدت حساس می‌‌شوند.

شاید شما هم این را احساس کرده باشید که والدینتان رفتارشان درست مثل بچه‌ها شده است. در واقع به دلیل بازنشستگی و کنار گذاشته‌شدن از اجتماع سالمند بسیار روی این موضوع حساس است که آیا دیگران او را دوست دارند یا خیر؟ این حساسیت تا جایی پیش می‌رود که آنها به کوچک‌ترین نشانه‌ها نیز .اکنش نشان می‌دهند و انتظار دارند شما همیشه پیش آنها باشید و بگویید که دوستشان دارید.

اگر می‌خواهید نیاز عاطفی والدینتان را تامین کنید بهتر است در برنامه روزانه یا هفتگی خود زمانی را به آنها اختصاص بدهید. برای مثال به دیدارشان بروید و یا با آنها تماس بگیرید. سعی کنید در صحبت‌هایتان همیشه به آنها بگویید که دوستشان دارید و اگر فرصت هرروز دیدن یا صحبت‌کردن با آنها را ندارید در مکالمه‌تان این را برای آنها توضیح بدهید.

نیازهای روانی سالمندان

نیازهای روانی سالمندان بیشتر راجع به مشکلات روحی آنها، ترس‌هایشان و همین‌طور کنار‌آمدن با سن و چالش‌های مربوط به آن است. بعضی از سالمندان به‌خوبی نمی‌توانند ذهن خود را با این وضعیت منطبق کنند. این شرایط به‌خصوص زمانی اتفاق می‌افتد که فرد از زندگی خودش راضی نباشد.

در این شرایط او بسیار پشیمان است و نمی‌خواهد بپذیرد که بخش بزرگی از عمرش را از دست داده و دیگر فرصتی برای جبران وجود ندارد. نیازهای روانی معمولا خود را به شکل گوشه‌نشینی و سکوت یا سایر رفتار‌های شبیه به افسردگی، صحبت‌کردن از مرگ، افسوس‌خوردن راجع به گذشته و هر رفتار دیگری که به نظرتان عجیب می‌آید و قبلا در سالمند نبوده نشان می‌دهد. در صورتیکه با این نشانه‌ها رو‌به‌رو شدید بهتر است از یک مشاور متخصص در زمینه سالمندی کمک بگیرید.

نیازهای اجتماعی

نیازهای اجتماعی سالمندان رابطه تنگاتنگی با نیازهای عاطفی آنها دارد. درواقع سالمندان به دلیل بازنشستگی و فاصله‌گرفتن از جامعه کم‌کم احساس می‌کنند که طرد شده‌اند و دیگر تاثیری روی دنیا و محیط زندگی خودشان ندارند. این باور می‌تواند آسیب‌های بسیاری را ایجاد کند.

به‌همین‌خاطر مشاوران متخصص در زمینه پیری‌شناسی معمولا می‌گویند که سالمندان می‌بایست فعالیت خود در اجتماع را ادامه بدهند. انجام دادن کارهای سبک پس از بازنشستگی باعث می‌شود که سالمندان نیز احساس مفید‌بودن داشته باشند. به‌علاوه با این کار آنها همچنان در جامعه فعال هستند و این موضوع تاثیر بسیاری روی روحیه، سلامت روان و به ویژه پیشگیری از بیماری‌هایی مثل آلزایمر خواهد داشت.

یکی دیگر از نیازهای اجتماعی سالمندان که می‌بایست مورد توجه قرار بگیرد روابط اجتماعی است. تنهایی یکی از مشکلاتی است که بسیاری از سالمندان را درگیر خودش می‌کند. به‌همین‌خاطر بهتر است سالمندان تا جایی که می‌توانند ارتباط با همسالان، فرزندان و سایر اعضای خانواده را حفظ کنند. این باعث می‌شود که آنها باور کنند هنوز هم به گروهی تعلق دارند و این باور تاثیر بسیاری روی سلامت روان فرد خواهد داشت.

اهمیت مشاوره راجع به نیازهای سالمندان

سالمندی یکی از پرچالش‌ترین دوره‌های زندگی است. درگیری با بیماری‌های روحی، شرایط سخت و همین‌طور اختلالاتی مثل آلزایمر یا پارکینسون در این سن بسیار بالا است. به‌همین‌خاطر خیلی مهم است که به سلامت روان در سنین سالمندی توجه داشته باشیم.

سالمندی که سلامت روان بالایی دارد به‌خوبی می‌تواند خودش را با این شرایط تطبیق بدهد و حتی همچنان در جامعه فعال بماند. اما وقتی یک نفر سلامت روان پایینی داشته باشد قطعا در برابر مشکلات از پا در خواهد آمد. به‌همین‌خاطر توصیه می‌شود سالمندان حداقل به‌صورت دوره‌ای از خدمات مشاوره و روانشناسی استفاده کنند تا اگر مشکلی در سلامت روان آنها پیش آمد به سرعت شناسایی و درمان شود.

برای دریافت مشاوره در زمینه نیازهای سالمندان می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.

 

مطالب مرتبط 

نحوه رفتار با سالمندان

سوالات متداول

بهترین روش برای جلوگیری از آلزایمر در سالمندی چیست؟

هیچ روش قطعی برای جلوگیری یا درمان این بیماری وجود ندارد. به‌طور‌کلی داشتن یک سبک زندگی سالم، یعنی تغذیه و خواب مناسب، ورزش‌کردن و فعالیت در اجتماع در کنار تمرین‌های ذهنی مثل یادگیری یک کار جدید می‌توانند خطر زوال عقل را کم‌تر کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره