کودککودک و سبک زندگی

کودکان استثنایی | 3 مشکل کودکان استثنایی 

کودکان استثنایی در توانایی های حسی، حرکتی یا هوشی با درصد میانگین جامعه متفاوت هستند. به این افراد، کودکان با نیازهای خاص نیز گفته می‌شود. بیماری اوتیسم یا بیش فعالی نیز در دسته کودکان استثنایی نیز وجود دارشد. دلیل این نام گذاری این است که این کودکان جامعه کوچکی از افراد را در بر می‌گیرند. به همین دلیل استثنایی نامیده می‌شوند. این کودکان به دلیل عدم توانایی های مختلف باید تحت درمان و آموزش قرار بگیرند تا در انجام فعالیت های روزانه و شخصی به مهارت متوسطی برسند. در این مقاله سعی کرده ایم تا جوانب مختلف کودکان استثنایی را بررسی کنیم.

کودکان استثنایی چه کسانی هستند؟

کودکان استثنایی به کودکانی گفته می‌شود که در مقایسه با کودکان معمولی جامعه در زمینه حرکتی، حسی، رفتاری و هوشی در سطح پایین تری قرار دارند. ناتوانی این کودکان درجه بندی های متفاوتی دارد و همه آنها با یکدیگر یکسان نیستند. این کودکان با اکثریت متفاوت هستند اما می‌توانند کودکان تیزهوش و با بهره هوشی بالا نیز شناخته شوند. تربیت، برخورد و درمان کودکان استثنایی باید متفاوت با دیگر کودکان باشد. این کودکان نیز نیازمند آموزش مهارت های لازم هستند. برای تربیت و برخورد با این کودکان حتما باید از روانشناس کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.

دسته بندی کودکان استثنایی چگونه است؟

کودکان دارای شرایط خاص در دسته‌های متفاوتی قرار دارند و بر حسب تفاوت دسته بندی شده اند. این طبقه بندی ها شامل مواردی است که در زیر توضیح داده ایم.

🔴 ناتوانی های حسی

ناتوانی های حسی نیز یکی از دسته های کودکان استثنایی است. در ناتوانی های حسی نیز کودک در یکی از حواس شنوایی و بینایی یا هر دوی آنها دچار مشکل می‌شود. این کودکان با ناتوانی های حسی نیز دچار ضعف های شدید در حواسشان می‌شوند. یا اینکه از یک حواس محروم می‌شوند.

🟣 مشکلات رفتاری

مشکلات رفتاری از دیگر دسته های کودکان استثنایی است. کودکان در این دسته به نام کودکان ناسازگار نامیده می‌شوند. کودکان دارای بیش فعال، نقص توجه، اختلالات طیف اوتیسم و … در این گروه قرار دارند. تا به امروز دلیل ابتلا به این اختلال شناخته نشده است. اما طبق نظر متخصصان، نارسایی های جدی در مغز کودکان باعث ایجاد مشکلات رفتاری می‌شود.

🟡 توانایی هوشی

یکی از دسته بندی های کودکان استثنایی، توانایی هوشی است. توانایی هوشی کودکان به دو گروه آهسته گام یا عقب مانده ذهنی و تیزهوش تقسیم بندی می‌شوند. که این دو گروه با توجه به میزان بهره های هوشی در دسته های متفاوت قرار دارند. این کودکان بر اساس طبقه بندی که در این گروه ها قرار دارند، آموزش مخصوص می‌گیرند. معلمان و مربیان نیز طبق این دسته بندی ها به کودکان آموزش می‌بینند.

🟢 ناتوانی های حرکتی

ناتوانی های حرکتی یکی از دسته های کودکان استثنایی است. کودکانی که در این دسته قرار دارند، از لحاظ توانایی های حرکتی و فعالیت های محیطی با مشکل روبرو هستند. فلج مغزی اصلی ترین دلیل برای ناتوانی های حرکتی است. البته فلج مغزی توانایی های حرکتی فرد را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، بلکه بهره هوشی کودک را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

آموزش کودکان استثنایی

دو دیدگاه در آموزش کودکان استثنایی قرار دارد. که هر کدام از این دیدگاه ها نظریه متفاوتی دارد. در این بخش مقاله راجع به آموزش کودکان استثنایی توضیح داده ایم.

📌 ادغام کودکان استثنایی با سایر کودکان

یکی از دیدگاه های آموزشی کودکان خاص، این است که باید با سایر کودکان در یک محیط؛ آموزش ببینند. طرفداران این شیوه آموزشی ادعا دارند که از همان کودکی باید برقراری ارتباط و تعامل بین اعضای جامعه را بدانند. و اگر محیط آموزشی کودکان استثنایی با کودکان دیگر یکسان نباشد، ناتوانی های آنها بیشتر می‌‌شود.

📌 جداسازی کودکان استثنایی از سایر کودکان

جداسازی کودکان استثنایی از سایر کودکان، روش دیگر آموزشی است. طرفداران این گروه معتقدند که کودکان خاص باید در محیط جدا از سایر کودکان آموزش ببینند. مثلا در مدارس مخصوص آموزش ببینند، با هم نوعان خود ارتباط داشته باشند و به صورت گروهی آموزش ببینند. و معتقدند که در این شرایط روابط اجتماعی آنها مطلوب تر خواهد شد.

مشکلات کودکان استثنایی چیست؟

کودکان استثنایی تا بزرگسالی مشکلات زیادی را تجربه خواهند کرد. این آسیب ها از تمامی جهات مانند جامعه، مردم، فامیل، آشنا و اطرافیان وارد می‌شود. به همین دلیل باید این کودکان تحت نظر مشاورین و روانشناسان قرار بگیرند تا با آسیب های کمتری روبرو شوند. در این بخش مقاله راجع به مشکلات کودکان استثنایی توضیح داده ایم.

🔻 خدمات اجتماعی مناسبی ندارند

از بزرگترین مشکلات این کودکان، نبود خدمات اجتماعی مناسب است. این کودکان امکانات رفاهی مناسبی ندارند و همیشه در خدمات اجتماعی با دشواری روبرو هستند. که همین خدمات ناکافی باعث مشکلات روحی بیشتر و تجربه مسائل بسیار می‌شود.

🔻 در یافتن دوست توانایی ندارند

یکی از مشکلات کودکان استثنایی، ناتوانی در یافتن دوست است. معمولا این کودکان امکان بازی در مدرسه و یا محیط های بیرون را ندارند. حتی از جانب والدین کودکان معمولی، تمایل به دوستی با این کودکان وجود ندارد. این کودکان توانایی برقراری ارتباط با دیگران را ندارند و همیشه احساس تنهایی دارند.

🔻 احساس کمبود و ضعف دارند

احساس کمبود و ضعف یکی از مشکلات بزرگ کودکان استثنایی است. این کودکان خود را ضعیف تر از دیگران می‌دانند. مورد بی توجهی اطرافیا قرار می‌گیرند. به همین دلیل باید آموزش های لازم برای برقراری ارتباط و تقویت روابط اجتماعی این کودکان صورت بگیرد. در

مشکلات خانواده کودکان استثنایی

خانواده و والدین کودکان استثنایی همیشه با مشکلاتی روبرو هستند. که این مشکلات در زمینه های سلامت روان و کیفیت زندگی است. در این بخش مقاله راجع به مشکلات خانواده این کودکان اشاره کرده ایم.

🔸 کاهش کیفیت ارتباط زوجین و مشکلات زناشویی

🔸 احساس نارضایتی و ناکامی در زندگی

🔸احساس تنش و فشار روانی به دلیل تلاش جهت تامین نیازهای مالی و مراقبتی کودکان

🔸 مشکلات مالی به دلیل هزینه های درمانی و آموزشی کودکان

درمان کودکان استثنایی

درمان قطعی برای کودکان استثنایی وجود ندارد. اما برای کاهش نشانه ها از درمان های دارویی و روان درمانی ها کمک می‌گیرند. در درمان این کودکان باید خانواده درمانی نیز وجود داشته باشند. هدف درمان کودکان خاص، آموزش مهارت های رفتاری، حرکتی و حسی است. و بهبودی کامل برای درمان بسیار کم است. جهت درمان حتما از خدمات روان درمانی استفاده کنید.

کلام آخر

کودکان دارای وضعیت خاص در مهارت های ارتباطی، حسی، حرکتی و … ناتوان هستند. به همین دلیل درمان آنها باید در زمینه پرورش این مهارت ها باشد. حتما از روان درمانی کمک بگیرید تا نشانه های این کودکان کاهش یابد. مرکز مشاوره آواژه به صورت تلفنی و حضوری به شما مراجعین گرامی خدمات ارائه می‌دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه کودکان می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره